Afghansk mat!

Hej på er alla!

 

Tänkte lägga ut lite matrecept då och då på afghansk mat!

 

Afghansk mat kräver tålamod och rena händer, mycket tid och trevligt sällskap, lätt att skratta och att inte ta allt så allvarligt

 

Tyvärr har jag inte tillgång till bilder på maten men kan ordnas i framtiden

 

Huvudrätt: Qabuli palwo,

Efterrätt: bachlava

 

Qabuli palwo

1 ½ lammstek (med ben) Kan ersättas av kyckling eller annat kött

20 dl basmatiris för afghaner (mer om det är många män) men för svenskar följ portionsrekommendationen på paketet

1 dl mandel

1 dl pistagenötter (osaltade)

5 stora morötter

2 dl russin

5 stora gula lökar

olja

 

Skala morötterna och skär långa strimlor. Lägg mandel och nötter i hett vatten och dra av skalet. Dela dem i halvor. Morotsstrimlorna friteras i olja i stekpanna. Tag upp morötterna. Lägg i russinen i oljan. Tag upp direkt när russinen puffat upp till små bollar. Allt ska läggas i separata små högar.

 

Hacka löken och bryn den i en stor gryta med 4 dl olja.

Skär lammsteken i mindre bitar (ca 10 bitar inkl ben). Skölj köttet och torka det. Lägg köttet i grytan och bryn tills saften torkat ut. Häll i lite vatten vartefter grytan torkat ut. Efter två till tre omgångar, häll på ca 1,5 liter vatten och låt koka tills köttet är färdigt (kan lossna från benet) ca 1 timme.

Riset ska blötläggas 1-2 timmar innan tillagning. Tag en stor gryta och häll i ordentligt med vatten och salta. Låt koka upp. Häll i riset i det kokande vattnet. Låt koka i 5 minuter. Riskornen ska vara lite hårda. Sila av dem. Häll riset tillbaka till kastrullen. Häll saften från köttgrytan i riset och blanda. Blanda köttsaften med vatten om det behövs tills det blir ca 6 dl vätska. Tag en ren kökshandduk och vira in kastrullocket och lägg locket på risgrytan. Koka på hög värme i 3 minuter. Minska värmen till hälften i fem minuter och därefter lägsta värme i ca 5 minuter. Lyft på locket och rör om. Lägg på locket igen och låt stå ett par minuter till och riset är klart. Tag av riset från plattan.

Tag uppläggningsfat ( 2 för 10 personer) och lägg på hälften av riset, därefter kött och sedan ytterligare ett lager med ris. Dekorera först med morötterna, sedan russin och sist mandel och pistagenötter. Klart för servering. Om det är mycket varmt drick dogh (yougurt, salt, mynta och isbitar) och servera med blandad sallad med lök, mynta och koriander.

Bachlava

 

1 rulle färdig filodeg

1 kg valnötter

300 gr pistagenötter (osaltade)

10 dl socker

olja

ca 4 dl vatten

1 citron

 

Grovhacka valnötterna och finhacka pistagenötterna var för sig. Koka socker och vatten tillsammans med saften av en citron till en sirap. Tag hela bunten med filodegsplattor. De är mycket tunna och sköra. Gör därför i ordning en halva i taget av arken. Vik ut från mitten ett blad i taget och pensla med olja. Efter halva bunten lägg på valnötshacket och sedan ytterligare valnötter efter tre blad. Tag sedan andra halvan och gör likadant. Använd en mycket vass kniv och skär på diagonalen i ca 5 cm breda remsor åt ena hållet och skär dess sedan åt andra hållet. Grädda i 175o ca 15 minuter eller tills de är gyllenbruna. Den hopkokta sirapen ska ha svalnat och den hälls över så allt täcks. Efter ca 3 minuter, garnera med pistagenötterna. Serveras med en kopp grönt te med kardemumma.

Kommentarer:

1 gazel:

Tack så himmla mycke...t för det här receptet,ska laga den till min afghanska fosterpojke,han har nämnt detta men inte visste hur det lagas.

2 Ingemar Dreborg:

Hej.
Kanon :)
Söker efter olika recept på afghansk mat. Är på ett boende för ensamkommande flyktingbarn och vill ju göra sånt dom gillar :)
Lärt mig favoritmat från fler länder och testar lite med Zira i gryta gryta dom gillar, men ska kola in här mer om du daterar upp med fler recept ;)
Har du tips på vart man kan leta, så säg till tack :)

Kommentera här: