Mat!

 
 

Hej till er alla kära läsare på min blogg!

Det var ett tag sedan jag skrev på min blogg. Anledningar har varit många och orken varit lite men önskan fanns alltid.

 

2014 varit en omtumlande år för min del. Där oturen var först före allt annat som skulle varit. Nog med mina klagomål det kunde ha varit värre!

Ändå ska man vara tacksam över det man har och uppskatta det fullt ut. Har även fått ny intressen som mode och modellandet som hobby. Ska uppdatera lite sidan först med lite recept på afghansk mat idag sedan blir lite modebilder och nån dikt kommer att dyka upp utan några som helst förvarningar.

 

 
 

Huvudrätt: Chapli Kabab

Efterrätt: Halwa zarrdak

Chapli Kabab

2 kg köttfärs

2 ägg

2 dl vetemjöl

2 purjolök

2 vitlöksklyftor

2 röd chili

1 grön paprika

1 knippe färsk koriander

2 msk kryddblandning

salt och peppar

Olja till fritering

Klyftpotatis

1,5 kg potatis

2 dl vetemjöl

Torkad koriander

Salt

Svartpeppar

Olja till fritering.

Hacka purjolök, vitlök, chili och färsk koriander i matberedare. Blanda i köttfärs, ägg, vetemjöl och kryddorna och kör allt tillsammans i matberedaren. När smeten är klar, forma köttfärsbiffar och fritera i stekpanna med mycket olja.

Borsta eller skala potatisen. Skär i klyftor och blanda dem med mjöl och salt. Fritera i stekpanna. När potatisklyftorna är klara, vänd dem med torkad koriander och svartpeppar. Lägg upp allt snyggt och servera med sallad.

Sallad med tomat och gurka

3 rödlökar

1 gurka

1 stor knippa koriander

1 knippe färsk mynta eller 1 msk torkad

2 gröna chili

3 tomater

1 citron, pressad

salt

Allt finhackas och blandas. Krydda med citronsaft och salt just före serveringen.

 

 

 

 

Halwa zarrdak (morotshalva)

1 kg morötter

5-600 gr socker

150 gr pistagemandel (osaltad)

150 gr valnötter

Salt och svartpeppar

3 dl olja

Skala och koka morötterna med lite salt och svartpeppar vid låg värme. Riv morötterna.

Hetta upp 3 dl olja i en stor kastrull med tjock botten eller teflon och stek morötterna. Under stekningen tillsätt sockret och när sockret smält lite vatten. Smaka av och känn att sötman räcker och morötterna är mjuka.

Skölj mandel och nötter noga och skala av det inre tunna skalet på dem. Lägg pistagenötterna i varmt vatten så går det lättare. Dela itu nötter och mandel och rör i dem i morötterna. Lägg på lock med handduk och låt koka på låg värme i 15-20 minuter.

Servera med saffranste.

 

På återseende!

 

Kommentarer:

1 Ulf Claesson:

Men så kul att du är igång med bloggen igen, du vackraste av kvinnor!!!!

2 Anonym:

Med den matlagningkunskapen och den blicken och utsendet ..... du får en och se afghanistan på ett helt annat sätt, imponerad

3 Farah Saighani:

Hej!
Tackar Ulf och min anonyma vän för era kommentarer!

Svar: Hej på er!
Tackar Ulf och min anonyma vän för eran vänliga ord!
Den oslipade diamanten

Kommentera här: